"Att amma barn med silikonbröst är inte annorlunda jämfört med naturliga"

Evelina Widman är en framgångsrik tvåbarnsmamma som inte låter något stoppa henne. Läs hennes berättelse om sitt implantatbyte kombinerat med bröstlyft.

Innan min första bröstoperation hade jag 75b i bh-storlek, en relativt vanligt storlek, men var aldrig riktigt nöjd med utseendet på mina bröst. Blusar och toppar satt aldrig riktigt som jag önskade över bysten och eftersom jag är ganska bredaxlad önskade jag mig dessutom en mer kvinnlig siluett. Jag funderade i många år och efter att ha sparat ihop pengar gjorde jag min första bröstoperation 2007. Processen gick ganska fort från det att jag träffade kirurgen på konsultation till dess att jag låg på operationsbordet.

Jag hade inte en aning om att det fanns olika profiler och former på implantat, något som kirurgen inte heller inte informerade mig om. Jag valde därmed implantat i storleken 400 cc med låg profil. Kirurgen gick in via armhålorna och ärren läkte fint. Jag blev dock inte helt nöjd med formen på brösten, de blev större men också väldigt platta. Mina bröst var som två låga bollar utan en naturlig look. Efter ytterligare några år kände jag mig stelare över brösten och det ömmade ordentligt när jag klämde på dem. Det visade sig att jag fått kapselbildning.

Jag hade inte helt förtroende för min första kirurg utan sökte mig, efter rekommendationer, till Aleris Plastikkirurggruppen. Bokade in en konsultation med en kirurg lite ”på vinst och förlust”. Det visade sig bli succé, kirurgen kändes inte bara kunnig, erfaren och trygg utan förstod och såg mina behov! Jag fick direkt känsla av att det här var ett ställe jag kunde få hjälp på, både med kapselbildningen samt med att hitta en bättre profil på implantat. Efter en lång konsultation där jag fick både klämma, känna och titta på olika modeller gick jag hem och funderade noga och länge. En operation innebär alltid olika risker som narkos, infektionsrisk etc. men jag kände en trygghet hos Plastikkirurggruppen. Jag var ute efter en naturlig look och det kändes som den här kirurgen förstod vad jag sökte. Jag bokade in en tid för operation.

Denna gång valde jag hög profil och hela 650 cc. Jag trodde aldrig 650 cc skulle vara rätt för mig, utan jag trodde det skulle vara superstort. Jag har vänner med 250 cc, vars bröst faktiskt ser ganska stora ut. Men kirurgen förklarade för mig att vilket implantat som är rätt är en väldigt individuell fråga som varierar eftersom allas kroppar är unika.

Efter operationen fick jag stanna på kliniken ett dygn, det kändes varmt och tryggt att hela tiden ha personal runt sig. Kirurgen var en av de första jag talade med efter uppvaknandet och jag fick veta att allt gått bra, men att det hade vart rejält med kapselbildning, inte konstigt jag haft så ont. Jag hade ont 2-3 dagar efter operationen men fick bra smärtstillande utskrivet och jag blev väl ompysslad av min man.

När jag väntade min första son undrade jag hur det skulle gå med amningen. Men det visade sig gå fantastiskt bra, implantaten placeras bakom bröstmuskeln så det var inte alls några problem. Min hud och mina muskler har anpassat sig efter implantatet, så att amma barn med silikonbröst är inte annorlunda jämfört med naturliga. Idag har jag två fantastiska söner och jag vill ha fler barn i framtiden.

Jag är så otroligt glad över att jag gjorde min operation, den har gett mig ett helt nytt självförtroende. Äntligen känner jag mig hemma i min egen kropp! Det finns ingen anledning att må dåligt över sin kropp när det finns hjälp att få. Jag har genom åren fått frågor via min blogg om bröstförstoring och jag rekommenderar varmt en operation, såvida du är väl påläst och har förtroende för kirurgen.

Vi kvinnor måste sluta ursäkta oss, vad vi väljer att göra med våra kroppar och vårt utseende är våra egna personliga beslut. Vill jag förändra något är det min rätt att få göra detta, utan att behöva förklara mig. Bröstförstoring är ett känsligt samtalsämne i många rum och det kan ibland kännas mindre accepterat än tex en bröstförminskning. För de som är osäkra men ändå nyfikna vill jag rekommendera att boka in en konsultation för att diskutera dina önskningar, förväntningar och orosmoment med en kirurg. Jag kan varmt rekommendera Aleris Plastikkirurggruppen, de har förändrat min vardag – och mitt liv, till det bättre.

Tack!

Evelina Widman