Ljumskbråck

Bukväggen försvagas med tilltagande ålder och bukhinnan kan då bukta fram under huden. Utbuktningen brukar kallas bråcksäck och öppningen som har släppt igenom bråcksäcken kallas bråckport. Den vanligaste formen av bråck är ljumskbråck.

Den här operationen genomförs på kliniken i Umeå.

I fosterlivet vandrar testiklarna ner till pungen via en kanal som ska sluta sig. Om kanalen inte sluter sig ordentligt så får man ett medfött ljumskbråck. Hela ljumskområdet har vissa svagheter och vi belastar det här området under hela livet när vi står upp och när vi lyfter tungt. När vävnaderna försvagas med åren så kan bukhinnan bukta ut genom en glipa som sedan vidgas till en bråckport.

Så går en ljumskoperation till?

Ingreppet kan göras i narkos eller ryggbedövning eller ev. i lokalbedövning. Kirurgen tar antingen bort bråcksäcken eller trycker tillbaka den i bukhålan och stänger sedan bråckporten. Området förstärks med ett nylonnät som förhindrar bråcksäcken att bukta ut igen. I allmänhet kan du komma hem på kvällen samma dag, men du får inte köra bil själv.

Efter en ljumskbråcksoperation

Stygnen tas efter en vecka, hos oss eller hos distriktssköterskan. Beställ tid. Sjukskrivningstiden beror delvis på vilket arbete du har, vanligen mellan 2 – 5 veckor. Oavsett vilket arbete du har så bör du undvika tunga lyft och större fysisk ansträngning de första sex veckorna. I övrigt kan du leva som vanligt med promenader och vardagliga aktiviteter.

Efter operationen kommer du att ha en viss smärta i såret de första dagarna. Smärtan minskar successivt och är helt borta efter några veckor. Vid hosta och krystning känner du slitningar som minskar om du trycker med handen mot operationsområdet. Ibland kan man uppleva en strålande smärta mot insidan av låret, den försvinner men det kan ta några månader. Vid kvarstående besvär går det bra att kontakta oss.

Det är normalt att det kvarstår en viss förhårdnad och svullnad kring såret i flera veckor. Det ingår i den normala läkningsprocessen. Vävnaden mjuknar långsamt och ärret, som först är rött och förtjockat, bleks och sjunker ihop med tiden. Först efter ca ett år är ärret färdigbildat.

Komplikationer efter en ljumskbråcksoperation

Det är ovanligt med komplikationer efter ljumskbråcksoperationer, men blödningar och infektioner kan inträffa som vid all kirurgi.

En blödning uppstår oftast under det första dygnet och i allmänhet ofarlig. En blånad runt ärret anses normalt. Hos män kan denna blånad sjunka ner mot pungen innan den börjar försvinna. Om en påtaglig svullnad skulle uppstå under det första dygnet så bör du kontakta oss.

En sårinfektion kan dyka upp några dagar efter operationen och visar sig i form av rodnad, svullnad, tilltagande smärta och ömhet samt ibland feber. En mindre rodnad runt ärret är normalt under läkningsprocessen. Du bör kontakta oss om du misstänker en infektion.

Kan bråcket komma tillbaka?

Mellan 1 och 2 % av opererade ljumskbråck kommer tillbaka. I allmänhet innebär det att man måste operera igen.