Hemorrojder

Hemorrojder är en vanlig åkomma. Man beräknar att 50 % av alla över 50 år har eller har haft hemorrojder. Levnadsregler för att undvika hemorrojder: Rör dig mycket, ät mycket fibrer, se till att du inte blir förstoppad och gå alltid på toaletten när du behöver det.

Den här operationen genomförs på kliniken i Umeå.

Inre hemorrojder

I analkanalen, under slemhinnan finns det mycket blodkärl. I västvärlden med vår kost och vår livsstil får vi ofta problem med att dessa blodkärl blir överfyllda och buktar ut mot slemhinnan. Med tiden kan dessa utbuktningar bli större och större så att de hänger ner mot analöppningen. Då kallar vi dem hemorrojder. Man brukar dela in hemorrojderna i olika grader beroende på hur stora de är.

  1. Oftast är det enda symptomet att det ibland kommer lite blod på papperet efter att man har haft avföring.
  2. Hemorrojderna kan glida ut ibland i samband med avföring, men åker tillbaka in av sig själva.
  3. Hemorrojderna glider ut i samband med avföring men man kan själv peta tillbaka dem.
  4. Hemorrojderna hänger ut utanför analöppningen så att man kan känna dem fingret, men de går inte att peta tillbaka dem.

Yttre hemorrojder

Nedanför ringmuskel, där huden börjar, ligger det också en hel del ytliga blodkärl som kan bete sig på samma sätt, dvs. börja bukta ut. Då skapas en eller flera hudflikar som hänger ner runt analöppningen. Om flikarna är stora och blodfyllda kallas de yttre hemorrojder. Även om blodkärlen med tiden kan dra ihop sig så är oftast själva hudfliken kvar och ger en del hygieniska problem.

Behandling av inre hemorrojder

Tillfälliga besvär kan behandlas med salva och/eller stolpiller (Xyloproct eller Sheriproct).

Grad 1 och 2 går ofta bra att behandla med gummibandsligatur. Det betyder att man med ett särskilt instrument sätter ett litet gummiband runt hemorrojdens bas. Då stängs blodkärlen av och hemorrojden dör. Man kan sätta två eller högst tre gummiband samtidigt. Eftersom man inte har någon känsel i den här delen av slemhinnan så är både ingreppet och efterförloppet i stort sett smärtfritt. Efter 7 – 10 dagar faller hemorrojden av och ibland kommer det då en droppe blod, annars märker man det inte. Gummibandet är så litet att man nästan aldrig ser att det kommer ut. Man kan behöva upprepa proceduren för att få ett bra resultat.

Grad 3 kan bli bättre av en gummibandsligatur, men ibland har hemorrojdens bas sjunkit ner så långt mot öppningen att det inte går att sätta gummibandet där det skulle ha bäst effekt. Det beror på att gränsen för var man har känsel och inte känsel ligger högre upp än hemorrojdens bas. Det skulle helt enkelt göra alldeles för ont. Ofta försöker man ändå sätta något eller några gummiband där man inte har känsel och på det sättet dra upp hemorrojden och snöra åt de kärl som går ner till hemorrojden. För att få effekt av detta så måste proceduren oftast upprepas flera gånger. Det blir inte alltid helt bra, men mycket bättre än tidigare.

Grad 4 kan bara åtgärdas med en operation i narkos. Detta görs på sjukhus eftersom man kan behöva vara på en vårdavdelning flera dagar efter operationen för smärtbehandling.

Behandling av yttre hemorrojder

Tillfälliga besvär kan behandlas med salva (Xyloproct eller Sheriproct).

”Tomma” hudflikar, analflikar, kan klippas bort i lokalbedövning. Efter att man klippt bort en flik så bränner man de små blodkärlen i såret så att det inte blöder. Såret lämnas öppet och sys inte. Läkning sker oftast inom en vecka.

Hur går en hemorrojdbehandling till?

Om dina symptom är sådana att din läkare bedömer att ytterligare utredning behövs, så utförs den på sjukhuset via remiss från oss.

Inre hemorrojder

Det är bra om du har tömt tarmen före besöket. Använd gärna Mikrolax som finns receptfritt på apoteket. Bäst resultat blir det om du tar ett på kvällen före undersökningen och ett på morgonen.

Efter att ha gått igenom dina besvär noggrant så blir du undersökt. Undersökningen innefattar en s.k. proctoskopi vilket betyder att analkanalen undersöks noga med ett plaströr och en lampa som förs in. Då ser man om det finns inre hemorrojder och var de sitter. Därefter görs en rectoskopi vilket betyder att man undersöker ändtarmen på ett liknande sätt, men med ett längre plaströr. Detta är nödvändigt för att utesluta att det finns någon annan anledning än hemorrojder till dina besvär. När gummibanden sätts på plats så används proctoskopet igen.

Efteråt är det bra om du använder stolpiller (Xyloproct eller Sheriproct) några dagar, det minskar svullnad och ev. obehag. Efter ca 10 dagar kan man ibland få en liten blödning, vanligen bara någon droppe när en hemorrojd faller av, men oftast märks det inte alls.

Om proceduren ska upprepas så bör man vänta ungefär en månad till nästa gång.

Yttre hemorrojder

Om du har många flikar som hänger som en krans runt om analöppningen så går det inte att ta bort dessa, det skulle bli alldeles för mycket ärr som skulle ge nya problem.

Om du har en eller högst tre flikar. Undersökningen går till på samma sätt som för inre hemorrojder. Du får lokalbedövning där den aktuella fliken sitter. Man brukar inte ta mer än en flik åt gången. Bedövningen gör ont, men sedan känner du inget. Trots att de små blodkärlen bränns så kan det blöda lite efteråt under det första dygnet. De närmaste dagarna bör du använda salva (Xyloproct eller Sheriproct) som innehåller smärtstillande medel och är bra mot svullnad. Du kan behöva ta någon smärtstillande tablett också det första dygnet, oftast är t.ex. Alvedon eller Ipren tillräckligt. Duscha noga varje dag och efter varje avföring. Du behöver inte använda tvål. Efter ungefär en vecka bör såret vara läkt. Om du har mer än en flik så kan nästa tas efter en eller två månader.