Skip to Content

Öronplastik på vår klinik i Umeå

Upplever du att dina öron står ut? Utstående öron är relativt vanligt, vissa människor tänker inte på det, andra har stora komplex vilket i vissa fall kan begränsa vardagen och sänka självförtroendet. Om öronen står ut kan man uppleva att de lättare blir ömma, framförallt under vintertid.

Varför står öronen ut?

Utstående öron beror i regel på att öronbroskets gångar är ofullständigt tillbakadragna. Det kan även bero på att öronskålen är för stor och ibland är det en kombination av dem båda. I de allra flesta fall är det ett medfött problem. Det är emellertid inget olösligt problem. Öronen kan med hjälp av kirurgi korrigeras så att de får en form som är mindre kopplik. Genom att dra tillbaka öronen mot huvudet får de en vackrare form.

Två behandlingsalternativ

Tillsammans med en av våra skickliga kirurger går ni igenom ingreppet och dina förväntningar på öronoperationen. Om du väljer att utföra en öronoperation finns det två olika behandlingar som går att göra var för sig eller i kombination.

Vid behandling av utstående öron placeras snittet i regel på örats baksida. Genom ofullständig bakåtdragning av öronbrosket kan detta ofta även förbättras genom att försvaga brosket på örats framsida. Ibland kan det vara nödvändigt att sätta några stygn på broskets baksida för att tvinga tillbaka örat i rätt position.

Om du upplever att öronskålen är för stor, kan den minskas genom att en liten kil av brosk från örats baksida tas bort. Smärtan efter operationen är måttlig.Inger Mossberg

Specialist plastikkirurgi Specialist allmänkirurgi

Umeå

Jenny Cajander

Specialist plastikkirurgi

Umeå

Stefan Isberg

Narkosläkare (anestesiolog)

Umeå

Back to top