Skip to Content

Bröstförminskning på vår klinik i Stockholm

Bröstförminskning - kvinnor

Många kvinnor upplever värk i rygg och axlar på grund av stor byst. En stor byst kan även vara i vägen vid exempelvis fysisk aktivitet. Genom en bröstförminskning avlastas kroppen och vardagliga aktiviteter blir enklare.

Den stora skillnaden mellan en bröstförminskning och ett bröstlyft är att man vid en förminskning avlägsnar körtelvävnad. Bystens storlek reduceras ytterligare genom att hudöverskott tas bort och brösten omformas till den önskade storleken.

Hur går en bröstförminskning till?

Du ska vara fullt frisk. Bröstförminskningen görs i narkos. Vanligtvis sover du över en natt på klinikens vårdavdelning. Du får inte röka två veckor före och efter en bröstförminskning. Om du har gått ner i vikt inför operationen skall vikten vara stabiliserad.

Efter en bröstförminskning

Smärtan efter en bröstförminskning brukar vara måttlig. Det är viktigt att du endast tar de smärtstillande mediciner du fått rekommenderade*. Du kan börja arbeta igen efter 1-4 veckor efter operationen beroende på vilket arbete du har. Du kan börja träna efter cirka fem veckor.

Ärr och komplikationer

Amningsförmågan kan påverkas negativt av operationen men 50-75% kan amma som vanligt. Känseln i bröstvårtorna kan bli nedsatt efter operationen men brukar förbättras under första året.

Operationen leder till ärr kring bröstvårtorna. Oftast blir det även ärr från bröstvårtorna till vecken under brösten och ibland också i vecken. Ärren är från början röda men bleknar under de efterföljande 6-12 månaderna. Ärrläkningen är individuell och det går inte att förutsäga hur synliga ärren kommer att bli.

 

Bröstförminskning - män

En förstoring av bröst hos män är en kroppslig reaktion på hormonella förändringar som inte är onaturligt. Den kan däremot uppfattas som besvärande och generande. Lider du av förstorade bröst, eller gynekomasti som det också kallas, finns det hjälp att få.

En inte allt för ovanlig åkomma hos män som genomgått en homonbehandling är att bröstkörtelvävnaden och bröstkörteln förstoras. Även under puberteten kan bröstkörteln bli ovanligt stor. För många män kan detta framstå som generande då de stora brösten kan ge ett feminint intryck.

En operation av gynekomasti syftar till att minska manliga bröst. Du går dels igenom en fettsugning där saltlösning sprutas in i fettvävnanden, fettet sugs därefter ut med tunna kanyler. Dels tas delar av bröstkörtelvävnaden bort. Oftast kombineras de båda metoderna men i vissa fall räcker det med ett ingrepp. I sällsynta fall tas även överflödig hud bort.

Gynekomasti

Ingreppet, som görs under narkos och tar ett par timmar. Du får gå hem samma dag som operationen och kan vara tillbaka på jobbet efter en till tre veckor. Efter en dryg månad kan du börja träna igen. De fem första veckorna får du bära en gördel över brösten, de två första veckorna dygnet runt och sedan tre veckor endast under dagtid för att du ska få bästa möjliga resultat. Den vanligaste komplikationen är att resultatet blir något ojämnt. Om detta sker går det enkelt att korrigera men inte först sex månader efter operationen.

 

Prislista Aleris PlastikkirurggruppenBirgit Stark

Birgit Stark

Specialist i plastikkirurgi

Stockholm

Mats von Wachenfeldt

Mats von Wachenfeldt

Specialist i plastikkirurgi

Stockholm

Davor Jergoviç

Davor Jergoviç

Specialist i plastikkirurgi

Stockholm

Janne Ohlsén

Janne Ohlsén

Specialist i Plastikkirurgi

Stockholm

Hannes Sigurjonsson

Hannes Sigurjonsson

Specialist i plastikkirurgi

Stockholm

Åsa Edsander-Nord

Åsa Edsander-Nord

Specialist i plastikkirurgi

Stockholm

Back to top