Frågor efter en överviktsoperation (fetmaoperation)

Plastikkirurgi för att ta bort överflödig hud efter operationen?

Huden kan bli väldigt slapp, speciellt den första tiden efter operationen. Detta blir vanligtvis bättre efter en tid, men huden behöver längre tid för att dra ihop sig än det tar för kroppen att gå ned i vikt. Vi rekommenderar dig att vänta med plastikkirurgiska ingrepp tills två år har gått. Detta för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

Plastikkirurgi i den första fasen då man är undernärd medför stora risker för komplikationer och infektion; resultatet riskerar att inte bli bra. Det vanligaste problemet är att man har överskottsskinn på buken (ett så kallat förkläde) och cirka hälften av de som opereras för övervikt har önskemål om ett plastikkirurgiskt ingrepp i framtiden. Vi tar upp denna diskussion vid slutkontrollen efter ett år, och gör då en planering.

Förändras möjligheten att bli med barn?

Reducerad fruktbarhet är vanlig hos kvinnor med allvarlig fetma. När man går ned i vikt är det vanligt att chanserna att bli gravid ökar. Därför är det viktigt att vara noggrann med preventivmedel efter operationen.

Vi rekommenderar att man som kvinna inte blir gravid det första året efter operationen, speciellt inte den första tiden. När man uppnått en stabil vikt och fått ett bättre näringsstatus, kan man börja planera för en graviditet.

Risken för komplikationer i samband med graviditet och förlossning är förhöjd vid övervikt. Graviditet efter överviktskirurgi innebär dock också en viss ökad risk för komplikationer och det är därför viktigt med extra kontroller hos barnmorska och gynekolog även efter operationen. Blodprover och näringsstatus behöver kontrolleras, liksom fostrets tillväxt.

Varför är det viktigt att gå ned i vikt veckorna före en överviktsoperation?

Levern hos överviktiga individer är ofta stor och fettinlagrad. Detta kan göra att operationen blir tekniskt mer komplicerad och mer riskfylld. Magsäcken ligger under vänster leverlob och om man har en stor fettlever kan det bli svårare att utföra ingreppet.

Dessutom kan man tänka sig att om man är i så god fysisk form som möjligt innan operationen, kan perioden efteråt bli lättare.

Hur länge är jag sjukskriven efter en överviktsoperation?

De flesta behöver två till fyra veckors sjukskrivning efter en överviktsoperation. Detta är individuellt och är avhängigt vilket sorts arbete du har och om förloppet varit komplikationsfritt. Socialstyrelsens rekommendation är två veckors sjukskrivning.

Tappar jag håret efter överviktsoperationen?

Många upplever att de tappar en hel del hår efter operationen. Håret brukar återfå sin normala tjocklek när en ny stabil vikt är uppnådd.

Får jag tillgång till er app?

Ja som extra stöd före och efter din operation får du tillgång till vår App i 2 år.

Boka online

Boka nästa lediga tid direkt här på webben

Boka nu

Ställ en fråga