Hur går en överviktsoperation till?

På operationsdagen kommer du till oss på Sabbatsbergs sjukhus och blir inskriven och vägd. Innan överviktsoperationen får du träffa narkosläkare och de kirurger som ska operera dig, allt för att du ska känna dig helt trygg och ha ytterligare en möjlighet att ställa frågor inför överviktsoperationen.

Så går överviktsoperationen till

Under överviktsoperationen är du sövd. Fetmaoperationen sker med så kallad laparoskopi, det vill säga titthålskirurgi, som endast efterlämnar några små ärr på buken. Hela fetmaoperationen inklusive procedurer före och efter själva ingreppet tar mellan en och en och en halv timme.

Efter överviktsoperationen

Efter ingreppet kommer du till vår uppvakningsavdelning där vårdsköterskorna tar hand om dig. Redan inom två timmar ska du vara uppe på benen och promenera försiktigt samt börja dricka vätska. En kort operationsprocess samt att du är uppe och går tidigt efteråt minskar risken för komplikationer.

Det kommer att finnas andra patienter på vårdavdelningen tillsammans med dig, detta skapar möjlighet till samtal och du har chans att hitta vänner för livet. Alla patienter sover över till dagen därpå. Då serveras anpassad frukost, mellanmål och lunch innan hemgång. Du får också med dig ett eftermiddagsmål när du lämnar kliniken.

Innan hemgång repeteras kostråden och rutinerna för de kommande veckorna. Du ansvarar själv för att ta de blodförtunnande sprutorna de första tio dagarna efter operationen. Vi visar hur du tar dessa samt berättar om sårvård, fysisk aktivitet med mera. Om allt känns bra för dig skrivs du ut och får åka hem.

Ladda ner patieninformation om Gastric sleeve och Gastric bypass.

Boka online

Boka nästa lediga tid direkt här på webben

Boka nu

Ställ en fråga