Malou´s Mommy Makeover

Mommy makeover är ett samlingsnamn för en kombination av ingrepp som syftar till att återskapa kroppen så som den var innan graviditet. Här berättar Malou om varför hon vill göra den här operationen och om längtan efter att vakna upp efteråt. Vi följer hennes tankar och upplevelser innan- under och efter operation. Birgit Stark, specialist i plastikkirurgi förklarar parallellt de olika stegen och bemöter utmaningar och kommer med tips som gör såväl operationsprocessen smidigare och återhämtningen. Du får följa med in i hur just Malou's operation kommer att gå till och varför operation kan vara enda sättet att återfå sin forna form efter en graviditet.

"Jag ser fram emot att komma tillbaka till mig själv"Malou, en vecka innan Mommy makeoveroperation

Det säger Malou när vi träffar henne en vecka innan hon opereras av vår specialist i plastikkirurgi Birgit Stark med team. Hennes kropp har efter viktuppgång under graviditeter förändrats och den här operationen gör hon för sin egen skull. En present till mig själv, säger hon.

"Min hängiga mage och ledsna navel har jag tänkt på konstant sedan ett år efter sista barnet, det är nu 12 år sedan."Malou, Mommy makeover patient

Mommy makeover är ett internationellt begrepp för en kombinationsoperation.

- Just i Malou´s fall kommer vi utföra en rad kompletterande ingrepp under samma operation.  Vi kommer justera bröstimplantat och lyfa hennes egna bröst samt rekonstruerar bukvägg tillsammans med en bukplastik: borttagning av hud och placering av naveln i medellinjen, säger Birgit Stark.

 

Mommy makeover – så går det till steg för steg

 

Innan operation! 

Här träffar vi Birgit och Malou i korridoren på väg in mot operationssalen. Vi träffar Malou nästa gång efter operationen senare i eftermiddag.

På Aleris Plastikkirurgi på Sabbatsbergs Sjukhus finns tillgång till hela vårdkedjan från utförd operation till uppvakningsavdelning och som i Malous fall möjlighet till övernattning.

 

Efter operation – på uppvak 

Sådan lycka och känsla av frihet när vi träffar Malou efter operationen. Hon har bara stått upp en kort stund, men gördeln är av och som hon själv sa
- där fanns ingen påse längre och brösten sitter där de ska.

Efter flera graviditeter som förändrat hennes kropp är detta ett steg till en ny start. I natt ligger hon kvar på vårdavdelningen och vi pratar vidare med Malou och Birgit under morgondagen. Go' natt ZZZZzzzzzzzzz

 

Efter operation – vad kan du förvänta dig? 

Igår lämnade vi nyopererade Malou i goda händer på vårdavdelningen på Sabbatsbergs sjukhus. Idag kikar vi in och ser hur hon mår. Men medan Malou blir serverad frukost stannar vi in hos kirurgen Birgit Stark och frågar vad hon har att säga om dagen efter operation och hennes korta möte med Malou tidigt i morse.

 

Efter operation – på vårdavdelningen 

Vi hälsar på inne hos Malou på vårdavdelningen och Birgit som har många års erfarenhet av operationer och efterbehandling är noga med att höra sig för hur hon mår och hur smärtlindringen fungerar. 
- Man ska inte behöva ha för ont, säger Birgit. Det är också viktigt att Malou nu får tydliga instruktioner och ett schema för hur hon och hennes man och barn när hon kommer hem kan se till att hon får så bra återhämtning som möjligt, för det är en stor operation som har gjorts och det tar tid för kroppen att läka, säger Birgit. 

 

 

Tiden hemma efter operation- Hör hur det har gått för Malou

Två veckor efter sin Mommy makeover kommer Malou på återbesök till Aleris och Birgit Stark, specialist i plastikkirurgi. Malou delar med sig av sin upplevelse tiden efter operationen, rekonstruktion av bukvägg, byte av bröstimplantat och bröstlyft. Hör henne berätta om familjens stöd och vilka utmaningar hon haft i vardagen. Dessutom har Birgit ett tips till dig som går i tankar kring operation.

 

 

Här kommer vi uppdatera löpande så stay tuned : )

För dig som funderar på hur Malou tog beslutet och bestämde sig för att göra en Mommy makeover behöver du inte undra utan här få du höra bakgrunden och livet innan operation. 

 

Livet före Mommy makeover

Minst en gång om dagen blev jag påmind om att jag inte längre ser ut som jag gjorde, säger hon och berättar att det inte är så mycket kopplat till utseendet som till funktion. Kort sagt så är magen i vägen för att kunna ha på sig jeans, för att kunna göra situps och framförallt för att kunna rida.

 

Därför valde jag att göra en operation

Malou har i flera år haft en egen hästgård och har tävlat i dressyr. Hästar och ridning var för fyra år sedan hennes näringsverksamhet då hon hade ett inackorderingsstall med 27 hästar, ridhus och ridbana samt var mitt i att bygga en terrängbana. En dröm kan tänkas, men för Malou gick det åt andra hållet.

Hon fick inte till ridningen och tappade lusten och glädjen med ridningen. Till en början kunde hon inte förstå varför hon inte längre tyckte det var kul. Inte förrän hon efter ett tips från en väninna började läsa på om bålstyrka. Det visade sig att hur mycket Malou än tränade så hade hennes core muskler glidit isär åtta centimeter vilket gör att hennes bålstyrka inte är vad den har varit.

 

Mammamage som inte går att träna bort

Gravidmage, det som ibland kallas för mammamage kan i vissa fall inte återställas, det gäller de fall då magmuskler (rektusabdominismuskler) glidit isär på grund av tryck inifrån under graviditeten. I de flesta andra fall kan du som kvinna om du tränar regelbundet återkomma till normalvikt. När detta inte hjälper då finns operation som alternativ. I Malos fall var operation enda utvägen för att lösa det som för henne var ett problem orsakat av graviditet. 

- Hennes raka bukmuskler var isärglidna och hon hade vad vi kallar en rektusdiastas, som var större än 3 cm vilket anses som ett sjukligt tillstånd och kan ge patienten besvär, säger Birgit.

Under operationen gjordes en reparation av hennes bukvägg som behöver läka. När Malou berättar att hon nu längtar efter att komma upp på hästryggen igen får hon ett varnandes ord av Birgit.

- Vi har gjort en stor operation, så jag är lite rädd för hästarna just nu.  Men vi får se hur det ser ut om 6 månader och ett år, hur du upplever att stabiliteten i bukväggen har blivit, säger Birgit Stark, specialist i plastikkirurgi som utförde kroppsskulptering på Malou.