Skip to Content

Bröstförminskning för kvinnor på vår klinik i Malmö

Många kvinnor upplever värk i rygg och axlar på grund av stor byst. En stor byst kan även vara i vägen vid exempelvis fysisk aktivitet. Genom en bröstförminskning avlastas kroppen och vardagliga aktiviteter blir enklare.

Bröstförminskning - körtelvävnad och hud tas bort

Den stora skillnaden mellan en bröstförminskning och ett bröstlyft är att man vid en förminskning avlägsnar körtelvävnad. Bystens storlek reduceras ytterligare genom att hudöverskott tas bort och brösten omformas till den önskade storleken.

Du ska vara fullt frisk. Bröstförminskningen görs i narkos. Vanligtvis sover du över en natt på klinikens vårdavdelning. Du får inte röka två veckor före och efter en bröstförminskning. Om du har gått ner i vikt inför operationen skall vikten vara stabiliserad.

Efter en bröstförminskning

Smärtan efter en bröstförminskning brukar vara måttlig. Det är viktigt att du endast tar de smärtstillande mediciner du fått rekommenderade. Du kan börja arbeta igen efter 1-4 veckor efter operationen beroende på vilket arbete du har. Du kan börja träna efter cirka fem veckor.

Ärr och komplikationer efter bröstförminskning

Amningsförmågan kan påverkas negativt av operationen men 50-75% kan amma som vanligt. Känseln i bröstvårtorna kan bli nedsatt efter operationen, men brukar förbättras under första året.

Operationen leder till ärr kring bröstvårtorna. Oftast blir det även ärr från bröstvårtorna till vecken under brösten och ibland också i vecken. Ärren är från början röda, men bleknar under de efterföljande 6-12 månaderna. Ärrläkningen är individuell och det går inte att förutsäga hur synliga ärren kommer att bli.

Bröstförminskning för män 

En förstoring av bröst hos män är en kroppslig reaktion på hormonella förändringar som inte är onaturligt. Den kan däremot uppfattas som besvärande och generande. Lider du av förstorade bröst, eller gynekomasti som det också kallas, finns det hjälp att få. Läs mer här.

 

 
Bruce Williams

Specialist i plastikkirurgi

Aleris Specialistvård Malmö

Gie Orzol Vandehult

Specialist i plastikkirurgi

Malmö

Edyta Merisson

Narkosläkare (anestesiolog)

Malmö

Lotta Nilsson Möller

Operationskoordinator

Malmö

Back to top