Skip to Content

Öronplastik på vår klinik i Malmö

Har du komplex för att dina öron står ut? Utstående öron är relativt vanligt, vissa människor tänker inte på det, andra har stora komplex vilket begränsar vardagen och sänker självförtroendet. Om öronen står ut kan man uppleva att de lättare blir ömma, framförallt under vintertid.

Varför står öronen ut?

Utstående öron beror i regel på att öronbroskets gångar är ofullständigt tillbakadragna. Det kan även bero på att öronskålen är för stor och ibland är det en kombination av dem båda. I de allra flesta fall är det ett medfött problem. Det är emellertid ingen olösligt problem.

Öronen kan korrigeras så att de får en form som är mindre kopplik. Genom att dra tillbaka öronen mot huvudet får de en vackrare form som många upplever som mer normal.

Två behandlingsalternativ

Tillsammans med en av våra skickliga kirurger går ni igenom ingreppet och dina förväntningar på öronoperationen. Om du väljer att utföra en öronoperation så finns det två olika behandlingar som går att göra var för sig eller i kombination.

Vid behandling av utstående öron placeras snittet som regel på örats baksida. Genom ofullständig bakåtdragning av öronbrosket kan detta ofta förbättras genom att försvaga framsidans brosk. Ibland kan det vara nödvändigt att sätta några suturer på broskets baksida för att tvinga tillbaka örat i rätt position.

Om du upplever att öronskålen är för stor, kan den minskas genom att en liten kil av brosk från örats baksida tas bort. Smärtan efter operationen är måttlig.

 Bruce Williams

Specialist i plastikkirurgi

Aleris Specialistvård Malmö

Gie Orzol Vandehult

Specialist i plastikkirurgi

Malmö

Edyta Merisson

Narkosläkare (anestesiolog)

Malmö

Lotta Nilsson Möller

Operationskoordinator

Malmö

Back to top