Hudföryngring med Fraxel-laser i Umeå

Fraxel-laser används för att göra huden slätare och jämnare. Den skapar små, cylindriska värmezoner i huden där ny, frisk vävnad snabbt växer in och ersätter den gamla.

Återhämtningen tar några dagar och redan efter ett par veckor kan du se en förändring. Slutresultatet kommer två – tre månader efter att en behandlingsserie har avlutats.

Fraxelbehandling verkar djupt i huden och är samtidigt skonsam, din läkare anpassar djup och värmeutveckling individuellt. Huden behandlas bara punktvis och därför kan även ömtåliga områden på kroppen behandlas, t.ex. på halsen, böstet och på händerna. Det spelar ingen roll om du är ljus eller mörk i hyn. Allt detta är unikt för Fraxel. Patienter som har behandlats med Fraxelteknologin upplever att hudens kvalitet har förbättrats, att huden har stramats upp och fått en finare lyster. Behandlingen kan användas för:

 • Oelastisk hud
 • Finrynkighet
 • Acneärr
 • Solskador
 • Ojämn pigmentering
 • Åldersfläckar på handryggar
 • Kirurgiska ärr
 • Melasma (brunpigmenterade områden i ansiktet)

Den här behandlingen finns endast på kliniken i Umeå (Läkarhuset Norr).

Hur fungerar Fraxel?

Fraxel-laser arbetar med värme. Tusentals, små värmepaket skickas in i huden. De värmezoner som skapas kan gå ner i huden 1,4 mm. Lasern skapar mikroskopiska hål, som små cylindrar, omgivna av opåverkad hud. De små, döda hudcylindrarna stöts bort under de närmaste dagarna efter behandlingen och ersätts med ny, frisk vävnad. Hålen som lasern skapar är mycket små och den omgivande huden är helt opåverkad, därför sker läkningsprocessen snabbt och effektivt. När den döda huden stöts bort upplevs det som att man ”fjällar”, som efter att man solat för mycket. För bästa resultat rekommenderas ca 4 behandlingar, vilket beror på att de hål som lasern skapar vid ett behandlingstillfälle utgör ca 20-25 % av den behandlade hudytan. Efter 4 behandlingar har större delen av huden helt enkelt bytts ut. Den nybildade vävnaden som växer in i hålen gör huden yngre, rynkor slätas ut och huden blir mer elastisk.

Behandling

Vid ditt första besök diskuterar du och din läkare vilka områden som är lämpliga att behandla. Du får besked om förväntat resultat, lämpligt antal behandlingar och hur långa intervallen mellan behandlingarna bör vara, oftast 4 – 8 veckor. Hur lång tid varje behandling tar beror på hur stor yta som ska behandlas. När du kommer för din första behandling så händer följande:

 • Noggrann tvätt, hudkräm eller smink får inte finnas på huden.
 • Du får en bedövningsgel på området som ska behandlas och gelen får verka ca 1 timma
 • Bedövningsgelen torkas delvis bort
 • Du får hålla i en slang med ett munstycke som blåser kall luft
 • Fraxelbehandlingen påbörjas.

Du upplever en svag, stickande smärta och hudområdet blir varmt. Under hela behandlingen kan du själv styra hur kalluften ska blåsa för att minska värmekänslan. Handen som håller munstycket kan kännas kall efter en stund och därför får du en vante att hålla med.

Efter behandlingen

Du blir röd och varm i huden som efter att ha varit länge i solen och du är lite svullen och röd de närmaste dagarna. Efter några dagar börjar huden ”fjälla” svagt. En svag rodnad kvarstår ofta upp till en vecka efter behandlingen, detta är normalt under läkningsprocessen då ny hud bildas. Du kan sminka dig eller raka dig direkt efter en behandling, det påverkar varken läkningen eller resultatet, men du bör undvika sol de närmaste två veckorna. De flesta återgår till arbete och sociala aktiviteter direkt efter en behandling, men en del föredrar att vänta ytterligare några dagar.

Boka online

Boka nästa lediga tid direkt här på webben

Boka nu

Ställ en fråga