Bukplastik - Så går det till

Olof Backman, är specialistläkare i plastikkirurgi, på Aleris Plastikkirurgi i Umeå. Han jobbar även som överläkare på plastikkirurgiska kliniken på Norrlands Universitetsjukhus. Dessutom är han involverad i forskningsprojekt inom kroppsomformande kirurgi efter kraftig viktnedgång. Här går han igenom vad bukplastik innebär.

Vilken typ av bukplastik man måste genomföra beror på vilka förutsättningar man har som patient, hur mycket hudöverskott som finns och hur mycket fettansamling som finns. Det kan också vara så att vissa har mer påverkan på bukmuskulaturen efter graviditet och kraftig viktuppgång, menar Olof.  

Man kan genomföra olika typer av bukplastik och kombinera med fettsugning eller inte. Dom flesta behöver ändå en full bukplastik som vi kallar det, vilket innebär att man har ett lågt tvärgående snitt långt nere på magen som man kan dölja under byxkanten. Det innebär också att man får ett litet ärr kring naveln då naveln måste förflyttas i samband med att man tar bort mycket hud. I vissa fall, då man endast har ett litet överhäng långt ner på magen, räcker det att göra ett lågt snitt så att man slipper ärret kring naveln, tillägger han. 

Vem kan göra en bukplastik?

Bukplastik passar sig bra för den som fått huvudöverskott efter graviditeter eller kraftig viktnedgång. Det kan även passa de som har drabbats av rektusdiastas, vilket innebär att de raka bukmusklerna har åkt isär och orsakar en putande mage. Tillståndet kan även orsaka andra kroppsliga besvär.

När man tar bort överskottshuden så syr man samtidigt ihop de raka bukmusklerna och tightar till formen på magen. Jag har själv en bakgrund med forskning av positiva och negativa effekter efter överviktskirurgi, det är en patientgrupp som jag jobbat med väldigt länge och känner väl, säger Olof.

Bukplastik lämpar sig framförallt på den som är ganska normalviktig, man bör inte vara alltför överviktig då det ökar komplikationerna efter operationen. Man bör inte heller vara rökare då det kan försvåra läkningen. Har man bra förutsättningar är bukplastik en operation som de flesta blir väldigt nöjd med, enligt Olofs långa erfarenhet.

Vad händer efter operation?

Efter en bukplastik övernattar man alltid efter operationen hos oss för att säkerställa att man mår bra och säkerställa att man inte har någon blödning i det stora såret som görs på magen. Här på Aleris är du i goda händer, vi har topputrustade lokaler där vi även bedriver avancerad specialistvård. 

Hur lång är konvalescensen efter en bukplastik – när kan man t ex gå tillbaka och jobba igen?

När man kan börja jobba efter en bukplastik beror på vilken typ av jobb det är såklart. Man kan i princip säga att man inte ska lyfta tungt på cirka fyra veckor, men har man ett lättare jobb så kan man vara igång mycket tidigare med arbete. Tyngre träningsövningar och sit ups ska man undvika i flera månader efter operation, avslutar Olof. 

 

Läs mer om bukplastik >

Se priser för bukplastik >

Kontakta den klinik som ligger närmast dig >