Laserbehandling är en effektiv behandling av ytliga blodkärl

För borttagning av ytliga blodkärl användes på kliniken i Umeå en laser, Nordlys, som är en vetenskapligt beprövad och säker apparatur för laserbehandling av blodkärl, solskadad hud/pigmentförändringar och oönskad hårväxt. Vår hudterapeutmästare Susanne svarar på frågor om hur en behandling går till och vilket resultat du kan förvänta dig.

Hur går en behandling till?

Första besöket är en konsultation för att se så det inte finns några hinder för att göra behandlingen. Är det ett litet område kan jag oftast göra första behandlingen vid samma tillfälle. Huden ska vara helt ren vid tillfället, dvs. ingen produkt så som smink på, sedan lägger man en gel (som används vid ultraljudsundersökningar).

Korta säkra stötar av IPL-ljus riktas sedan mot huden, systemet filtrerar ljuset för att säkerställa de våglängder som absorberas av hemoglobinet i blodet i dina kärl.
Ljuset omvandlas till värme som förstör proteinet i kärlväggen, vilket leder till att kärlen gradvis försvinner efter behandling.


Hur många behandlingar behövs?

Antalet behandlingar beror lite på placering och blodkärl som ska behandlas. Men ca 1-3 behandlingar och dessa sker med 4-5 veckors mellanrum.
När man behandlat ”färdigt” rekommenderar man 1-2 behandlingar/år för att underhålla för ofta kryper nya kärl fram och då behöver det inte bli lika mycket.


Vad bör jag tänka på innan behandling?

Ingen solbränna (sol, solarium eller brun-utan-sol produkter) före och under behandlingsperioden. Annars kommer din solbrända hud att absorbera mer ljus, vilket gör behandlingen mindre effektiv och bekväm.
Så undvik detta 4 veckor innan, under och efter. Och alltid ett högt solskydd minst spf 30. Det är också en god ide att undvika rökning i 4 timmar före behandling.


Gör det ont?

Ingen bedövning krävs. Många beskriver att det känns som en snärt från en gummisnodd på huden följt av en värmekänsla, liknande den du känner efter en dag på stranden med lite för lite solskyddsfaktor.

 

Välkommen till kliniken i Umeå för behandling med laser>