Näsplastik

I dag är näsplastik (rhinoplasty) ett av de vanligaste kosmetiska ingrepp som utförs. I de flesta fall är det tal om ett rent kosmetiskt ingrepp för att förbättra utseendet och för att få mer harmoni i ansiktet.

De vanligaste orsakerna till näsoperation är:

  • Näsan är böjd eller skev
  • Det finns en hump på näsryggen
  • Näsryggen är låg (saddle näsa)
  • Näsan är lång och hänger nedåt alternativt är för kort
  • Nästippen är tjock, rund eller ojämn
  • Näsan har blivit bruten eller skadad

Om du funderar på att genomgå en näsoperation ska du boka in en konsultation till en av våra skickliga plastikkirurger. Vid konsultationen får du svar på dina frågor och om en operation kan leva upp till dina förväntningar. Vi kan göra en fotomanipulation av din näsa för att minimera eventuella missförstånd och få ett operationsresultat så nära dina önskemål som möjligt.

Hur går en näsoperation till?

Du skall vara frisk och utvilad inför operationen. Om du har kvisslor i ansiktet skall dessa behandlas innan operationen. En näsplastikoperation tar vanligtvis mellan 1 – 3 timmar och är i de flesta fall under narkos. Patienterna upplever som regel inte mycket smärta efter operationen. Efter operationen får du vara kvar på kliniken i 3-4 timmar, därefter kan du vanligtvis åka hem.

Efter en näsoperation

Efter operationen blir näsan och området runt om svullet och blåmärken kan uppstå. Ett förband bestående av papperstejp och plastskena (motsvarande ett gips) sätts fast på näsan efter operationen. Förband, nässkena och eventuella stygn avlägsnas efter cirka en vecka. Det är bra att under första veckan använda näsdroppar för att minska svullnaden inne i näsan. Plastskenan skall sitta på cirka en vecka och tas bort samtidigt som stygnen.

Ofta kan man redan då början skönja det kommande resultat. Slutresultatet ser du först 6 – 12 månader efter ingreppet.

Komplikationer och ärr efter en näsoperation

Blåmärken och svullnader är oftast belägna under ögonen och försvinner i regel inom 10-14 dagar. Det är viktigt att veta att olika personer svullnar olika mycket efter operationen. Snitten vid näsplastik läggs vanligen inne i näsan vilket gör att man oftast inte har några synliga ärr.

Det finns många teorier om olika operationsmetoder som till exempel om det ska utföras i sluten eller öppen teknik. I grund och botten handlar det om att kirurgen väljer den metod som skulle passa just dig bäst.

Operera näsan i Stockholm och Umeå

Våra skickliga specialister i plastikkirurgi hjälper dig att skapa harmoni i ansiktet med näsplastik. Du kan operera näsan på Aleris Plastikkirurgis kliniker i Stockholm (Teres Plastikkirurggruppen) och Umeå (Läkarhuset Norr).

Vi vet att ett personligt omhändertagande och att du som patient är välinformerad skapar trygghet. Därför får du redan vid din första konsultation träffa en av våra erfarna plastikkirurger. Detta för att ni tillsammans ska diskutera förväntningar, förutsättningar och vilken eller vilka behandlingar som passar bäst för just din ansiktsprofil.

Boka online

Boka nästa lediga tid direkt här på webben

Boka nu

Ställ en fråga